Wanneer je wilt dat de sfeer binnen je bedrijf goed is en goed blijft, is het aanstellen van een vertrouwenspersoon geen overbodige luxe. Want met alles wat er momenteel gaande is in de media, zullen ook veel mensen binnen jouw bedrijf een vertrouwenspersoon kunnen gebruiken. Maar kan iedereen zomaar vertrouwenspersoon worden? Een cursus vertrouwenspersoon biedt dan uitkomst. Over het algemeen kan iedereen van een bepaald niveau deze cursus volgen, maar het blijft belangrijk dat je de vertrouwenspersoon echt kunt vertrouwen. Een cursus vertrouwenspersoon klakkeloos aan de heer of dame van HR geven is niet in alle gevallen de oplossing.

Een cursus vertrouwenspersoon is niet voor iedereen weggelegd

Om te beginnen heb je voor de cursus vertrouwenspersoon een bepaald niveau nodig. Minimaal is MBO-plus niveau vereist. Dat heeft te maken met de toch wel intensieve juridische training die je krijgt tijdens een cursus vertrouwenspersoon. Het is, ook voor de sfeer in het bedrijf, niet wenselijk dat jij als directeur of je partner vertrouwenspersoon worden. In de meeste gevallen werkt het het fijnst als er een externe vertrouwenspersoon wordt aangetrokken die een aantal dagdelen per week of maand beschikbaar is. Deze persoon zal altijd de cursus vertrouwenspersoon met goed gevolg hebben doorlopen. Je weet dan zeker dat jij een je personeel in goede handen zijn.

Een cursus vertrouwenspersoon is echt nodig

Als je iemand hebt waarbij het personeel zich goed voelt, dan is het nog van belang dat deze persoon een cursus vertrouwenspersoon volgt. Want iemand aanhoren kan, bijna, iedereen. Maar met oplossingen komen is toch van een heel andere orde. De vertrouwenspersoon moet de directie kunnen aanspreken of zelfs juridische stappen kunnen ondernemen. Dat is niet zomaar iets. Hier heb je wel even training voor nodig.
Cursus vertrouwenspersoon

De cursus vertrouwenspersoon is intensief

Om goed te kunnen werken als vertrouwenspersoon, ben je er niet met het even doorlezen van een artikel. Hier gaat echt wel meer tijd in zitten. Om precies te zijn duurt de cursus vertrouwenspersoon vier dagen. Dat lijkt nog kort, maar dit zijn wel vier hele volle dagen, waarbij ook nog twee uur zelfstudie per dag het minimum is. De cursus bestaat uit diverse onderdelen. Op bovenstaande site vind je daar meer informatie over. Zo weet je dat je goed beslagen ten ijs komt op het moment dat je de cursus hebt afgerond. Want een vertrouwenspersoon moet natuurlijk ook zelf het vertrouwen hebben dat hij of zij geschikt is voor zijn of haar taak.