Je wilt een nieuwe printer aanschaffen, moet je dan voor een inkjet of voor een laserprinter kiezen? Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Tussen beide soorten printers zitten redelijk wat verschillen op het gebied van aanschafkosten, maar ook printkosten. Ook hebben beide hun eigen sterke en mindere kanten.

De onderliggende techniek

Dit is natuurlijk ook het grootste verschil tussen beide soorten printers. Bij een inkjetprinter wordt er een vloeibare inkt gebruikt die via een printkop vanuit kleine gaatjes op het papier wordt gespoten. Omdat inkt vloeibaar is kan het natuurlijk ook uitdrogen, daarom is het belangrijk om een inkjetprinter regelmatig te gebruiken. Laserprinters werken heel anders, door middel van licht te projecteren ze de afdruk op het papier waarna er met de toner de print op het papier wordt gedrukt. Door middel van deze techniek zijn laserprinters over het algemeen een stuk duurder dan inkjetprinters.

De printkosten van beide soorten

Ondanks dat de aanschafkosten van een laserprinter in vergelijking met die van een inkjetprinter een stuk duurder zijn, zijn de printkosten weer een stuk goedkoper. Inkt is een stuk duurder dan een toner die de laserprinters gebruiken. Verder is een inktcartridge een heel stuk sneller leeg dus je moet ze vaker vervangen. Voor consumenten of bedrijven die heel veel printen is het dus waardevol om een duurdere laserprinter aan te schaffen omdat de printkosten een heel stuk lager liggen. Verder kan een inktkop van een inkjetprinter ook uitdrogen als deze een lange tijd niet gebruikt wordt.

Verschillen in printen

Laserprinters zijn een heel stuk sneller in printen dan inkjetprinters. Bij een inkjetprinter gaat de printkop in rijen over het papier terwijl de laserprinter in één keer de print erop drukt.

Tegenwoordig heb je ook steeds meer kleurenlaserprinters, waarmee je heel snel foto’s op een goede kwaliteit kan uitprinten. Bij een inkjetprinter gaat dit wat lastiger, meestal heb je ook speciaal fotopapier nodig om ervoor te zorgen dat de inkt niet kan doorvloeien zodat het scherp blijft. Omdat een laserprinter veel sneller is in het printen is deze het meest geschikt voor bedrijven die veel moeten printen, omdat ook de printkosten een stuk lager liggen is een laserprinter op lange termijn veel goedkoper. Inkjetprinters worden door de lagere aanschafkosten meestal thuis gebruikt.