Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is het een zeer populaire dienst die in vele bedrijven en huishoudens wordt gebruikt; ISDN. Het maakt het namelijk mogelijk om meerdere diensten tegelijk te gebruiken, zoals tegelijkertijd via de vaste lijn bellen en internetten. Ondanks dat het bijna niet weg te denken is onze maatschappij gaat het in 2019 toch echt gebeuren; ISDN stopt!

Het begin van ISDN

Even terug naar het begin; in de jaren ’90 werd ISDN geïntroduceerd als de digitale opvolger van de traditionele analoge lijn. Met een analoge verbinding was het wel mogelijk om toegang te krijgen tot internet, maar de verbinding was zeer traag, onbetrouwbaar en het ging ten koste van de telefonische bereikbaarheid. Dankzij deze digitale oplossing was het ineens mogelijk om snel en betrouwbaar op het internet te kunnen én tegelijkertijd de telefoonverbinding open te houden. Zowel in bedrijven als in huishoudens is ISDN een zeer veel gebruikte dienst. Wat is dan de reden dat ISDN stopt? En wat is het alternatief als ISDN stopt?

Traditioneel bellen versus internet bellen

Er zijn meerdere redenen op te sommen waarom ISDN stopt. Ondanks de mogelijkheden valt deze dienst wel onder de noemer “traditioneel bellen”, dus bellen via de telefoonkabel. Dankzij de technische ontwikkelingen is het de laatste jaren ook mogelijk om via internet te bellen. De geluidskwaliteit is met bellen via internet substantieel beter dan via de telefoonkabel. De ouderwetse telefoonkabel zal dus amper nog gebruikt worden als ISDN stopt. Daarnaast biedt bellen via internet veel meer mogelijkheden, zoals vaste en mobiele telefonie te koppelen en videobellen (ook wel bekend onder de noemer “skypen”). En nog een zeer belangrijke reden is dat bellen via internet vele malen goedkoper is. Deze voordelen bij elkaar opgeteld maakt duidelijk dat het tijd is dat ISDN stopt en dat er een nieuw tijdperk aanbreekt, namelijk het tijdperk waarin internet een steeds grotere rol speelt.

ISDN stopt, VoIP komt

Als ISDN stopt zullen alle verbindingen dus via het internet verlopen. Dit nieuwe systeem wordt ook wel VoIP (Voice-over Internet Protocol) genoemd. Betekent dit dat we in het vervolg altijd via een computer moeten bellen? Nee, bij VoIP is het ook mogelijk om van telefoon naar telefoon te bellen, maar dan moet de verbinding wel via een zogenaamde VoIP service provider verlopen. Dit brengt wel een klein risico met zich mee, want er moet altijd een internet verbinding actief zijn. Wanneer ISDN stopt is het namelijk niet meer mogelijk om terug te vallen op de ouderwetse telefoonlijn.