Een bedrijf kopen gaat natuurlijk niet vanzelf. Waar moet u aan denken? Wat komt er allemaal bij kijken? Wij geven u vijf tips om een bedrijf over te nemen, zodat u weet waar u aan begint.

Wat is er allemaal op de markt?

Het kan natuurlijk zijn dat iemand uit uw netwerk een bedrijf wil verkopen, maar het kan natuurlijk ook zijn dat u nog niet weet waar u moet beginnen. Bij het kopen van een bedrijf, is het goed om te weten wat er allemaal speelt. Verken de markt. Wat is er beschikbaar en wat past bij u?

Het opstellen van een ondernemingsplan

Welk doel heeft u voor ogen? Wat wilt u met een bedrijf bereiken? In welke sector ziet u dat voor zich? Dit zijn belangrijke vragen die u zich kunt stellen voordat u aan een overname begint. Begin bijvoorbeeld met het opstellen van een ondernemingsplan. Op deze manier neemt u een goed en evenwichtig besluit en weet u in welke richting u moet zoeken.

Zoeken naar bedrijven

Als u op zoek gaat naar een bedrijf, is het goed om te bekijken wat er speelt. U kunt daarbij onderzoek doen naar de markt. Is hier vraag naar in de toekomst? Heeft u de juiste kennis en financiële middelen in huis? Wij kunnen u ook helpen met het beantwoorden van inhoudelijke vragen. Wij hebben een overzichtelijke database waarbij gefilterd is op bedrijf, regio en prijs. Hier kunt u snel en schematisch zien welke bedrijven zich aanbieden voor overname.

Informatie inwinnen

Heeft u eenmaal het bedrijf gevonden die bij u en uw ideeën past? Dan is het van belang om zoveel mogelijk informatie in te winnen. Dus opnieuw bekijkt u de markt, maar ook naar eventuele concurrentie? Bent u de enige gegadigde of zijn er meer mensen die dit bedrijf willen overnemen? Inhoudelijke vragen beantwoorden wij graag voor u.

Onderhandel en communiceer

Bij het kopen van een bedrijf is van te voren vaak een prijs bepaald. Dit zou de verkopende ondernemer het liefst willen krijgen. Maar communicatie is key, dus bespreek de mogelijkheden. Winst- en verliescijfers zijn belangrijk, maar goodwill net zo min. Denk niet dat u gelijk overeenstemt over de prijs; dat is een kwestie van het elkaar gunnen, maar ook een compromis sluiten. Wij proberen uw vragen hierover zo goed mogelijk te beantwoorden. Met een open communicatie komt u een heel eind!

Bekijk hier meer informatie over bedrijven welke te koop staan!