In eerste instantie lijkt het er naar uit te zien dat er voor het verzekeren van elke auto eigenlijk op min of meer dezelfde manier te werk kan worden gegaan. Dat is echter niet helemaal juist. Neem nu bijvoorbeeld een bestelauto verzekeren. Hierbij is het belangrijk om er rekening mee te houden of deze bestelauto voor persoonlijk of voor zakelijk gebruik zal worden ingezet. Dit is namelijk bepalend voor het type autoverzekering die je moet afsluiten. Wil jij ook graag meer ontdekken over het afsluiten van een verzekering voor je bestelauto? Dan raden we je in ieder geval aan om even de onderstaande informatie door te nemen.

Is een bestelauto verzekeren verplicht?

De WA-verzekering voor gemotoriseerde voertuigen is een wettelijk verplichte verzekering in Nederland. Bij uitbreiding geldt deze verplichting overigens voor het merendeel van de Europese landen. Er wordt hierbij in de basis niet gekeken naar de manier waarop het voertuig in kwestie wordt ingezet. Met andere woorden, zowel voor persoonlijke als voor zakelijke voertuigen geldt dat ze allebei verzekerd dienen te worden. Ook voor een bestelauto verzekeren geldt dus met andere woorden een wettelijke verplichting.

Bovenstaande gezegd hebbende is het zo dat de verplichting die geldt voor deze verzekering uitsluitend van toepassing is op de WA-verzekering. Het is ook voor een bestelauto in de praktijk immers mogelijk om meerdere soorten verzekeringen af te sluiten. Buiten de WA-verzekering kan je dan ook bijvoorbeeld kiezen voor de:

  1. Beperkt cascoverzekering;
  2. De volledige cascoverzekering of allrisk;

De bovenstaande bestelautoverzekeringen zijn een mogelijkheid, maar zijn niet wettelijk verplicht. Deze verplichting geldt dan ook uitsluitend voor de WA-verzekering. Dit geldt overigens ook voor het moment waarop je gewoon een standaard personenauto wil verzekeren. Ook in dat geval is uitsluitend de WA-verzekering wettelijk verplicht.

​​​​​​​Hoe kan je jouw bestelauto verzekeren?

De hierboven aangegeven informatie heeft eigenlijk reeds een tipje van de sluier gelicht. In de basis is het zo dat er voor je bestelauto drie verschillende verzekeringen afgesloten kunnen worden. Het gaat hierbij concreet om de volgende opties:

  1. De WA-verzekering;
  2. De beperkt cascoverzekering;
  3. De allrisk bestelautoverzekering;

De WA-verzekering is de meeste eenvoudige verzekering voor je bestelauto van allemaal. Indien je deze verzekering gaat afsluiten kies je dan ook louter en alleen voor een bescherming bij schade die je aanricht aan derden. De schade die je eigen bestelauto door het ongeval zal ondervinden zal dus op geen enkele manier worden gedekt. Is dat een risico die je liever niet wil lopen? Dit bijvoorbeeld omdat je nog maar net een nieuwe, dure bestelauto hebt aangekocht? Of misschien doe je op jaarbasis wel erg veel kilometers. In al deze gevallen zal je kunnen vaststellen dat één van de meer uitgebreide bestelautoverzekeringen voor jou wellicht de beste keuze zal zijn. Meer daarover in de onderstaande stukjes.

​​​​​​​Wanneer kiezen voor een beperkte of volledige cascoverzekering?

De WA-verzekering is in principe voldoende voor de meeste mensen die hun bestelauto willen verzekeren en gewoon willen voldoen aan de wettelijke verplichting. Van zodra je bestelauto over een flinke aankoopwaarde beschikt en / of je heel wat kilometers aflegt wordt het echter al snel een ander verhaal. In dat geval zal je er dan ook wellicht voor willen zorgen dat ook (bepaalde vormen van) eigen schade wordt gedekt. Dat kan alleen door te kiezen voor één van de twee uitgebreidere verzekeringen. Let wel, de schade die je oploopt tijdens een ongeval waarvoor je zelf aansprakelijk bent wordt alleen gedekt door de allrisk autoverzekering.

Kies je voor een meer uitgebreide bestelautoverzekering? Hou er dan ook zeker rekening mee dat het prijskaartje van je verzekering verder zal stijgen. Je krijgt er wel heel wat meer zekerheid voor in de plaats, maar de premie zal ook flink toenemen. Overweeg daarom dus altijd voor jezelf of het al dan niet interessant is om te kiezen en vooral om ook in een latere fase vast te houden aan de allrisk verzekering voor jouw bestelauto. Er komt een moment dat, dat namelijk niet langer het geval is.

​​​​​​​Verschil tussen een persoonlijke en een zakelijke verzekering

Een bestelautoverzekering kan je op twee verschillende manieren doen. In eerste instantie is het mogelijk om je bestelauto persoonlijk te verzekeren. Dit moet gebeuren wanneer je de auto niet gaat gebruiken voor zakelijke doeleinden. Door ze louter en alleen voor persoonlijk gebruik in te zetten is het mogelijk om een particuliere verzekering af te sluiten. Ben jij echter een ZZP'er of eigenaar van een grotere onderneming? Ga je de bestelauto dan ook (vooral) gebruiken voor zakelijke doeleinden? In dat geval zal je willen kiezen voor een zakelijke verzekering. Zo'n verzekering is niet alleen vereist voor het indekken van zakelijke bestelauto's, daarnaast zijn er ook nog enkele extra voordelen aan verbonden. Vergelijk deze verzekeringen goed via Diks.nl.

Je bestelauto zakelijk verzekeren zorgt ervoor dat je kan rekenen op een extra financieel en / of fiscaal voordeel. Door je verzekering op te nemen in je bedrijf is het immers mogelijk om ze als kosten in te boeken. Dit betekent dat ze uiteindelijk van de winst van je overneming afgetrokken kunnen worden waardoor er een extra voordeel ontstaat. Ga je dus met andere woorden je bestelauto verzekeren voor je onderneming? Zorg er dan beslist voor dat je de facturen gaat inboeken in je onderneming. Dit is alleen maar interessant te noemen!

​​​​​​​Een bestelauto verzekeren? Voer altijd een vergelijking uit!

Tot slot, ga je jouw bestelauto verzekeren? Zorg er dan in de praktijk altijd voor dat je eerst even een vergelijking uitvoert. Voor elk type autoverzekering geldt dat ze over een zeer concurrentieel aspect beschikt. Dit betekent dat je er in de praktijk altijd goed aan doet om even grondig te kijken naar de mogelijkheden die op de markt zijn terug te vinden. In principe moet je niet één, maar wel twee vergelijkingen uitvoeren. Het gaat hierbij om:

  1. Het vergelijken van een bestelautoverzekering;
  2. Het vergelijken van het aanbod bij verschillende verzekeraars;

Door de twee hierboven aangegeven vergelijkingen uit te voeren zal je al snel tot de conclusie komen dat je bestelauto verzekeren echt wel mogelijk is tegen een scherpe prijs. Regelmatig even terug een nieuwe vergelijking uitvoeren (bijvoorbeeld één keer aan het einde van het jaar) zorgt er bovendien voor dat je bestelauto ook altijd op de beste manier verzekerd blijft.