Stagiaires zijn voor veel bedrijven een perfecte uitkomst. De ideale stagiair(e) is leergierig, werkt hard, is rendabel en kan na zijn of haar studie hopelijk bij jullie aan de slag. Het voordeel aan een stagiair is – heel plat – dat het een goedkope medewerker is. Vooral voor de kleinere ondernemingen en/of starters is dit vaak een perfecte uitkomst. Het vinden van de perfecte stagiair(e) is daarentegen minder makkelijk gezegd dan gedaan. In deze blog leer je waarop je moet letten bij het selectieproces van een stagiair en hoe je ervoor zorgt dat jouw perfecte kandidaat kiest voor jouw bedrijf.

Wees er snel bij

Zodra je weet dat de stageperiodes weer beginnen, is het eigenlijk al te laat. De meeste scholieren moeten stage lopen in september en mei. Begin dus al ruim van te voren met het aanbieden van stageplekken, zodat je ervan verzekerd bent dat je niet misgrijpt. Scholieren reageren vaak niet enkel alleen op jouw bedrijf, maar ook op meerdere bedrijven. Reageer daarom zo snel mogelijk op een sollicitatie. Het beste is om meteen te bellen naar de scholier en een afspraak in te plannen, zo voorkom je dat diegene in de tussentijd alweer een ander bedrijf heeft gevonden.

Scherp je vacature aan

Vacatures zijn misschien wel de meest saaie stukken tekst om te lezen. Vaak schrijven de bedrijven vacatureteksten die bijna alleen maar gaan over het bedrijf zelf, en niet wat ze zoeken in een stagiair. Probeer in de vacature dingen te noemen die de scholier herkent, en waardoor hij of zij zich aangesproken voelt. Noem bijvoorbeeld niet ‘ je gaat aan de slag met onze social media kanalen’ maar benoem direct wat diegene zal gaan doen. Ook is het altijd goed om duidelijk te maken dat een stagiair bij jullie niet alleen maar de koffie hoeft te maken en kopietjes hoeft af te drukken, maar daadwerkelijk meewerkt en wat leert. Schrijf de vacature vlot en stel niet een al te hoog eisenlijstje, dit kan de sollicitant enorm afschrikken.

Bereid je voor

Voordat je een sollicitatiegesprek aangaat met een eventuele stagiair is het wel zo handig om te weten wat je precies wilt van diegene. Maak voor jezelf een lijstje met punten die jij belangrijk vindt, zoals opleiding, ervaring, interesses en persoonlijkheid. Hierna kun je gerichte vragen gaan bedenken die je zal gaan stellen aan de scholier. Probeer altijd open vragen te stellen, en niet het antwoord al in te vullen. Door bijvoorbeeld een vraag te stellen als ‘hoe ga jij om met conflicten?’ geef je de scholier ruim de kans om zichzelf te laten zien.