Belasting betalen is voor velen niet de leukste bezigheid. Ook zelfstandige ondernemers ontkomen er niet aan. De overheid heeft echter verschillende voordelige fiscale regelingen bedacht voor ondernemers om ondernemen aan te moedigen. Hieronder zullen we vier handige belastingtips bespreken, waaronder de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de fiscale oudedagsreserve (FOR) en de Mkb-winstvrijstelling.

De zelfstandigenaftrek

Een van de bekendste fiscale voordelen voor ondernemers is de zelfstandigenaftrek, dat onderdeel is van de ondernemersaftrek. Het werkt vrij simpel: als u ondernemer bent, voldoet aan het urencriterium (1225 uur per jaar) en nog niet de AOW-leeftijd bereikt hebt, dan bedraagt de zelfstandigenaftrek in 2020 € 7.280. In het geval dat u te weinig winst heeft gemaakt, kunt u de zelfstandigenaftrek verrekenen over de volgende negen jaar. De winst moet dan uiteraard wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek in die jaren.

Tip: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/boekhouding/online-boekhouden-eenmanszaak/

De startersaftrek

Een eveneens interessante aftrek is de startersaftrek. Dit fiscale voordeel bestaat uit een vast bedrag van €2.123. Om de startersaftrek te ontvangen, mag u slechts één jaar ondernemer zijn geweest in de afgelopen vijf jaar. Daarnaast mag u in die periode van vijf jaar niet meer dan tweemaal gebruik hebben gemaakt van de startersaftrek.

Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om je eigen pensioen te regelen. Dit wordt namelijk niet automatisch gedaan: het is iets waar u zelf rekening mee dient te houden. Om dit te vergemakkelijken voor ondernemers, heeft de Belastingdienst de oudedagsreserve bedacht. Met deze aantrekkelijke regeling kunt u 10,9% aftrekken tot een maximum van €9.542. Ook hierbij moet de ondernemer voldoen aan het urencriterium. Daarnaast mag men nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.

Uitgelicht: zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/boekhoudprogramma/populair-boekhoudprogramma-kopen/

Mkb-winstvrijstelling

De Mkb-winstvrijstelling wordt toegepast nadat de winst is verminderd met de ondernemersaftrek. In 2020 en 2021 bedraagt het percentage 14% van de winst. Deze vrijstelling krijgt u puur om het feit dat u ondernemer bent. Het is echter van belang om op te passen bij het toepassen van deze regeling als uw bedrijf verliest lijdt. Dan zou het namelijk het fiscale verlies verkleinen, wat nadelige gevolgen heeft op de belasting die u moet afdragen. Dat zijn nu net van die tips die je maar moet weten om de aangifte zo optimaal mogelijk in te vullen.

Voor meer informatie over fiscale regelingen voor zelfstandig ondernemers, kunt u terecht op de website van de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl). Het is verstandig om naast de bovenstaande aftrekposten ook eens te kijken naar de meewerkaftrek, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en de stakingsaftrek.