Ben ik overspannen?

Je komt ‘smorgens je bed uit na een rusteloze nacht en bent moe,moe en nog is moe. Ga dan bij jezelf te rade wat de oorzaak kan zijn. Ben je soms bezig met het plannen van je vakantie en is je moeder ernstig ziek? Of doen je puberkinderen het niet zo best op de middelbare school en gaat je werk niet zo lekker? Pas dan op dat je niet in een té overspannen situatie beland. Dat kan erg moeilijk zijn, vooral wanneer je van mening bent dat iedereen jou nodig heeft.

Stresstest

Om er achter te komen of je werkelijk tegen een burnout aanzit is het misschien verstandig om een stresstest te doen. On-line kun je zo’n test vinden en invullen. Misschien kom je er dan ook achter wat je minder moet gaan doen of juist meer. Overspannen zijn begint vaak met op elkaar volgende stressituatie’s. Je ziet dan door de bomen het bos niet meer en groeit langzaam in een burnout. Om dit te voorkomen kun je de overspannen test doen en kun je misschien op tijd een burnout voorkomen!

5 Tips om burnout te voorkomen

 

Wanneer er symptomen zoals mentale moeheid gaan optreden ben je eigenlijk al te ver om de burnout te voorkomen. Dan moet je er aan werken om deze te herstellen. Wanneer je bezig bent overspannen te raken krijg je last van;

  • inslaapproblemen
  • maak je steeds een vermoeide indruk en raak je uitgeput
  • geen grip meer op probleemsituatie’s
  • je krijgt concentratieproblemen

 

Wanneer je op zo’n moment de overspannen test zou doen zou duidelijk worden dat je tegen een burnout aan zit.

Wanneer je de overspannenheid wilt voorkomen is het belangrijk om jezelf in acht te nemen en;

  • Ook eens NEE durven zeggen.
  • Luisteren naar je gevoel en lijf
  • Ontspanningsmomenten gaan zoeken zoals hardlopen, sporten, saunadagje of vakantie
  • Grenzen bepalen en assertiviteit tonen

 

Met iemand over je problemen gaan praten wil ook nog wel is helpen. Wanneer je zelf geen oplossing kunt vinden voor je problemen die jou een overspannen gevoel geven, ga dan op zoek naar een professioneel persoon die je kan helpen. Schakel bijvoorbeeld hulp van een ervaren personal coach in.