Multi gas detectoren zijn draagbare apparaatjes die ontvlambare gassen, lage zuurstofniveaus en een groot aantal toxische gassen kunnen detectoren. De apparaten bevatten gevoelige sensoren die een onzichtbaar gevaar kunnen opmerken lang voordat onze zintuigen iets in de gaten hebben.

In welke situaties zijn multi gas detectoren nuttig?

Multi gas detectoren zijn ontworpen voor gebruik in situaties waarin gas een potentieel gevaar vormt. Deze situaties komen voor in verschillende branches, waaronder de petrochemische industrie, gasinstallaties, bodemsanering en andere bedrijven waar gassen worden gebruikt of ontstaan. Multi gas detectoren zijn ontworpen voor gebruik onder zware omstandigheden, gebruiksvriendelijk en zijn bestand tegen intensief gebruik. Ze zijn stevig, draagbaar en hebben een lange gebruiksduur. De apparaten werken op batterijen of een accu en zijn praktisch onderhoudsvrij.

Hoe werken multi gas detectoren?

Een multi gas detector bevat sensoren voor de meest voorkomende gevaarlijke gassen, die bij hoge concentraties voor schade aan de gezondheid of brand/explosiegevaar kunnen zorgen. Het gaat onder meer om H2S, CO, zuurstof en brandbare gasmengsels (%LEL). Een Multi gas detector bevat over het algemeen één tot zes detectoren, en soms een PID (Photo Ionisation Detector) die de concentratie van organische componenten zoals benzine en alcohol meet. De sensoren zijn gecallibreerd en zeer gevoelig. Ze geven een alarmsignaal als een gas in potentieel gevaarlijke concentraties voorkomt, en geven tussentijds de warden van de concentraties van deze gassen weer. 

Multi gas detectoren zijn handig en gebruiksvriendelijk

Een multi gas detector heeft over het algemeen meertalige interfaces, waardoor gebruikers van elke nationaliteit er mee uit de voeten kunnen. De behuizing van het apparaat is waterdicht en zeer stevig. De gebruiker kan het apparaat configureren om een sonisch alarm of een trilalarm te geven bij detectie van gevaar. Dat laatste bewijst zijn diensten in omgevingen met veel lawaai.