Nederland zit sinds een paar dagen weer in lockdown. Scholen zijn dicht, restaurants zijn dicht, niet-essentiële winkels zijn dicht, er zijn geen evenementen en we dragen mondkapjes in de supermarkt. Toch zijn er bedrijven voor wie deze periode voordelig uitpakt. Bezorgdiensten hebben het nog nooit zo druk gehad als nu. Want hoe we voorheen vooral kleding online kochten, doen we dat nu ook voor boodschappen, verzorgingsproducten, kerstcadeautjes en verjaardagskaarten. Je ziet busjes vol pakketten af en aan rijden door de straat en de bezorgers doen hun best alle pakketjes op tijd te bezorgen. Voor nu is het echt een uitkomst dat vrijwel alles ook online te koop is, maar ik vraag mij af of fysiek shoppen nog wel terugkomt als de lockdown over is. Gaan we gewend raken aan het gemak van online bestellen of missen we op den duur toch de gezelligheid van volle winkelstraten?

 

Online shoppen

Hoewel ik nog steeds voorstander blijf van shoppen in stenen winkels ervaar ik nu wel het gemak van online shoppen. Binnen no-time heb je online een groot aanbod gevonden van waar je naar op zoek bent en in een paar klikken heb je het besteld. Het duurt maar een dag tot enkele dagen tot de bezorger met jouw pakketje voor de deur staat. Wil je nog niet betalen, dan kies je gemakkelijk voor achteraf betalen en betaal je pas als je zeker weet dat je jouw bestelling wilt houden. Ben je nu niet zo’n shopper maar heb je wel een aantal favoriete merken? Zodra je jouw maat eenmaal weet heb je ook die binnen no-time besteld. Bij verschillende pasvormen en lengtematen, zoals Eterna overhemden, is het verstandig om een aantal verschillende maten te bestellen zodat je deze kunt vergelijken.

 

Fysiek shoppen

De goede oude stenen winkel blijft toch echt mijn favoriet. Hoe fijn is het om je nieuw gekochte spullen meteen mee naar huis te nemen? Dat mooie jurkje kun je ’s avonds gelijk aan. Ook zie je gelijk wat je koopt en kom je niet voor verassingen te staan als je je pakket open maakt. Van shoppen kun je gelijk een dagje weg maken met vriendinnen of familie, het is namelijk ook gewoon gezellig! Mocht je dan toch iets gekocht hebben waar je uiteindelijk niet zo blij mee bent, dan kun je het gemakkelijk terugbrengen in de winkel en hoef je niet moeilijk te doen. Ik hoop dat meer mensen de voordelen van fysiek winkelen inzien en deze niet hoeven te verdwijnen, want hoe zonde is dat voor het straatbeeld.