We zijn er ons allemaal bewust van, maar velen van ons vinden het (logischerwijs) makkelijker om het nog even te negeren: de enorm snelle toename van de achteruitgang van het milieu. Het is niet makkelijk om over na te denken, vooral omdat er al snel het gedoemde leven van toekomstige generaties bij wordt gehaald, en dus jij kinderen en kleinkinderen. Maar als we het allemaal blijven negeren omdat het toch iets confronterend kan zijn óf bijvoorbeeld omdat we er niet helemaal in geloven (hoe erg kan het nou écht zijn?) gaat het alleen maar rapper.

Gelukkig zijn er de laatste tijd steeds meer instanties, organisaties en bedrijven die proberen ons meer bewust te maken van de milieuproblemen die zich afspelen in de wereld, waardoor we allemaal geïnformeerd zijn over wat er speelt en kennismaken met nieuwe manieren om allemaal een steentje bij te dragen.

Waste-free leven

Misschien een wat extreme vorm, maar het is enorm aan het stijgen de laatste tijd. Het waste-free en minimalistisch leven. Dit is een levensstijl die vaak meegaat met vegetarisch en veganistisch eten waar helaas nog een grote taboe rond hangt voor velen. Maar je helpt niet alleen dieren met een veganistisch of vegetarisch dieet, je helpt ook het milieu! Het grootste deel van milieuvervuiling komt namelijk voort uit de enorme productie van vlees. Als we allemaal vegetarisch zouden eten had deze industrie een stuk minder klanten en zou het milieu niet zo snel achteruitgaan. Voor vele mensen die vanuit dit oogpunt zo’n dieet volgen is het makkelijk om het nog een stapje verder te nemen: waste-free leven. Dat betekent je eigen tasje mee naar de supermarkt en daar alles in meenemen, zonder plastic verpakkingen. Want is het allemaal echt nodig?

Makkelijke hulpmiddelen

Helaas is deze levensstijl niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je leven normaal te blijven leven, gewoon zoals je gewend bent, zonder ál teveel met het milieu bezig te zijn, en toch mee te helpen aan het tegengaan van de enorme groei van milieuvervuiling. Denk aan minder lang de kraan aan laten staan, lampen uit doen als je de kamer uit gaat, dat soort simpele dingen. Maar ook bijvoorbeeld afval scheiden helpt enorm. Niet alles in één bak gooien maar toch dat extra tripje maken naar de verdere containers waar ze plastic en glas scheiden in plaats van alleen rest. En ga je verhuizen of verbouwen? Wees dan slim en kies voor een grofvuil container huren. Zo heb je binnen no time al je afval weg, kun je scheiden wat nodig is. Dan help je het milieu en klaar je je eigen klusjes in één klap!