Als ondernemer weet je: je stopt nooit met werken. Ook als je thuis bent en op de bank ligt ben je waarschijnlijk nog bezig in je hoofd met de rapporten, het incident met de klant en de oplossing voor dat ene vraagstuk. Dit kan naarmate de tijd zijn tol gaan eisen, zowel op persoonlijk als gezondheidsniveau.

Waarom is het beter om werk en privé gescheiden te houden

Natuurlijk is het fijn als het goed gaat op je werk, en vind je het belangrijk dat alles op rolletjes loopt. Maar als je thuis nog veel bezig bent met je werk kan dit nare gevolgen hebben. Voor de mensen om je heen is het niet fijn als je de hele tijd ergens anders bent met je hoofd. Ook zij hebben aandacht nodig! Daarnaast is het ook goed om af en toe even een momentje voor jezelf te nemen, door bijvoorbeeld in bad te gaan of een goed boek te lezen.  Doe je dit niet regelmatig, dan loop je een verhoogde kans op problemen zoals bijvoorbeeld een burn-out.

Telefoon uitzetten

Als je eenmaal thuis bent toch nog even je mail checken, na het eten nog een belletje plegen… klinkt dit bekend? Zet lekker je telefoon uit zodra je thuis komt. Het kan vast wel wachten tot de volgende dag. Het is niet goed voor je om constant bezig te zijn met je werk, daar heb je namelijk je kantooruren voor!

Leuke activiteiten plannen

Het is makkelijker gezegd dan gedaan om thuis niet meer aan werk te denken en dingen voor jezelf te doen. Soms moet je jezelf een beetje pushen. Doe dit door ’s avonds leuke dingen in te plannen zodat je de kans niet krijgt om aan het werk te gaan. Ga lekker met je partner een hapje eten of drankjes doen in die nieuwe cocktailbar. Of ga met vrienden afspreken om bijvoorbeeld naar de film te gaan. Op deze manier heb je zowel quality time met een geliefde, als een beetje tijd voor jezelf.

To do list maken

Vaak kom je thuis na werk met het idee dat het werk nog lang niet af is. En dat is waarschijnlijk ook zo. Probeer jezelf aan te leren dat dingen makkelijk kunnen wachten tot de volgende dag. Je hoeft echt niet alles a la minute af te hebben (mits je een deadline hebt natuurlijk). Om je hoofd een beetje rust te geven is het handig om een to do lijstje te maken. Plan alles per dag in en streep iets af zodra je ermee klaar bent. Dit geeft je het gevoel dat je jouw taken van de dag af hebt gemaakt, en geeft je hoofd meer rust zodat je met een beter gevoel thuis zit.