We weten allemaal dat het doodeng kan zijn om te solliciteren op een nieuwe baan. Je weet van te voren al wat de wensen en eisen van het bedrijf zijn voor deze functie, maar toch kan je ontzettend onzeker zijn tijdens een sollicitatiegesprek. De oorzaak van de spanning van een sollicitatiegesprek komt heel vaak voort uit onzekerheid, of omdat je deze baan zó graag wilt dat je er nerveus van wordt. Gelukkig houden de meeste bedrijven rekening met het feit dat hun sollicitanten zenuwachtig kunnen zijn, en zullen ze dus ook niet meteen raar opkijken als je een paar keer stottert of stilvalt tijdens het gesprek. Er zijn een paar dingen die je écht nooit moet doen tijdens een sollicitatiegesprek. Welke dat zijn lees je in deze blog.

Je niet voorbereiden

Een goed begin is het halve werk. Het is absoluut noodzakelijk dat je je goed inleest voor een sollicitatiegesprek. Doe je dit niet, is de kans heel groot dat je niet serieus genomen wordt en de baan daardoor niet krijgt. Natuurlijk hoef je niet het hele personeelshandboek van A tot Z uit je hoofd te kennen, maar het is wel zo handig als je weet wat de bedrijfsvoering is en aan welke projecten het bedrijf de afgelopen periode heeft gewerkt. De kans dat je hierover een vraag krijgt is namelijk zo goed als 100 procent zeker. Weet je hierop geen antwoord? Dan lijkt het net alsof het je niks interesseert. Lees dus goed de website van het bedrijf door en kijk ook naar hun klanten.

Een verkeerde houding aannemen

Dat je zenuwachtig bent is echt niet erg, het is zelfs normaal en veel bedrijven zijn dat al lang gewend. Je bent tenslotte niet de eerste die daar komt solliciteren. Probeer wel je best te doen om niet al te veel te laten zien dat je zenuwachtig bent. Ga dus niet zitten spelen met een pen of iets dergelijks, en probeer rechtop te zitten. Een goede houding is heel belangrijk voor de eerste indruk die je achterlaat.

Geen vragen stellen

Aan het einde van elk sollicitatiegesprek wordt dezelfde vraag gesteld, namelijk: ‘heb jij eigenlijk nog vragen?’. Zeg hierop absoluut nooit ‘nee’, maar bedenk van te voren al wat voor vragen je wilt stellen. Dit is namelijk nog een kans om jezelf van een goede kant te laten zien. Door bijvoorbeeld een vraag als ‘Zijn er doorgroeimogelijkheden voor deze functie?’ te stellen laat je zien dat je gedreven bent en de ambitie hebt om jezelf te ontwikkelen binnen dit bedrijf. En dat is iets wat werkgevers graag zien.