Er wordt in bedrijven steeds meer via de cloud gewerkt, om alle bestanden en gegevens goed te beveiligen wordt er veel tijd en geld besteed aan de beveiliging van de IT-infrastructuur, echter wordt de beveiliging van multifunctionele printers vaak vergeten. Een printer die met internet verbonden is is net zo kwetsbaar als een PC, en u weet hoe kwetsbaar die kunnen zijn. Het is belangrijk voor bedrijven om hun beveiliging goed in orde te hebben omdat ze alle klantgegevens moeten beschermen, nalatigheid hiervan kan onder de nieuwe AVG regeling flinke boetes opleveren.

Hacken via de printer

Bedrijven neem veel maatregelen om hun desktops en mobiele apparaten te beveiligen, bijna de helft doet dat voor de printer. Een onbeveiligde printer is een gemakkelijke ingang voor hackers. Er zijn aan meerdere voorbeelden op te noemen van situaties waarbij een hacker(s) één of wel duizenden printers gehackt heeft, zowel goed- als slechtwillend. Zo was er een hacker die 150.000 printers gehackt had en via een print de eigenaren waarschuwde om hun printers beter te beveiligen.

Wat kunt u doen om uw printer beter te beveiligen?

Wifi-printen is een term dat steeds vaker voorkomt, het risico dat informatie via een printer in de verkeerde handen valt is groot, ze kunnen zelfs een afdruk die nog in de printerlade ligt scannen en kopiëren. Ook de bestanden die via de wifi naar de printer worden gestuurd zijn redelijk makkelijk te onderscheppen. Gelukkig zijn er meerdere maatregelen die u kunt treffen om uw printer beter te beveiligen.

  • Wachtwoord. Veel printers hebben de mogelijkheid om een wachtwoord in te vullen, zorg voor een uniek wachtwoord met een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens.
  • Identificatie. Er zijn veel printers waarmee u via een persoonsgebonden kaart of pas kunt printen, er zijn zelfs printers met een biometrische identificatie (Vingerafdruk, oogscan) Zo creëert u een verplichting dat iedere gebruiker zich moet identificeren.
  • Verwijder oude taken. Soms blijven printtaken nog een tijd staan, zorg ervoor dat deze gelijk nadat ze geprint zijn worden verwijderd. Vaak kunt u dit al automatiseren via een instelling.
  • Check de updates. Als er een beveiligingsrisico in de software wordt ontdekt, wordt deze vaak door de fabrikant al snel hersteld. Het is dus belangrijk dat u op de hoogte blijft van deze updates.
  • Encryptie. Er zijn versleutelde printservers waarmee u op een veilige manier printopdrachten kan versturen, met een end-to-end encryptie zorgt u ervoor dat deze niet onderweg onderschept kunnen worden.

Welke printers zijn een doelwit?

Modernere all-in-one printers waarmee veel via de wifi of cloud gewerkt wordt en die veel mogelijkheden hebben zijn natuurlijk het voornaamste doelwit voor hackers. Heeft u bijvoorbeeld een A3 all in one laserprinter kleur of een A4 All-in-one inkjet printer, zorg er dan voor dat de beveiliging van al uw apparaten en uw netwerk in orde is.