Elk bedrijf is uniek, en elke ondernemer werkt op zijn eigen manier. Wat voor de ene ondernemer heel goed werkt, kan voor de andere ondernemer juist niet aansluiten. Sommige ondernemers werken bijvoorbeeld het liefst alleen, in totale isolatie. En andere ondernemers hebben juist mensen om zich heen nodig. Omdat de omstandigheden waaronder jij goed functioneert zo persoonlijk zijn, is het belangrijk dat jij je werk en je werkzaamheden afstemt op deze voorkeuren. Dus ga eens bij jezelf na, wat heb jij als ondernemer nodig om je werk goed te kunnen doen?

Werkplek

Veel ondernemers hebben geen eigen kantoor, maar werken op flexplekken of in cafés. Dat laatste klinkt heel gezellig, en je ziet ze vaak in koffietentjes zitten: de ondernemers die bij de koffietent op de hoek de hele dag achter hun laptop zitten te werken. Maar is dit een plek waar jij goed kan werken? In een café is er vaak rumoer, de stoelen zijn eerder comfortabel om in te loungen dan ergonomisch om dagen in te zitten. Ga bij jezelf na in welke omstandigheden jij op je scherpst bent, en zoek een plek die aan deze voorwaarden voldoet. En dan kan het best eens zijn dat dat gewoon thuis, achter je eigen keukentafel is.

Voorzieningen

Wat heb jij verder nodig aan voorzieningen om goed te kunnen werken? Bijna niemand kan tegenwoordig nog zonder een goede internetverbinding. En verder? Een printer misschien, om documenten te kunnen printen voor als jij bij een klant op bezoek gaat? En wat dacht je van een auto of een ov-kaart om bij die klant te kunnen komen? En wat doe jij vervolgens aan als je naar die klant toegaat? Zorg dat al deze zaken in orde zijn, voorbereiding is het halve werk. Niets is frustrerender dan erachter komen dat de inkt van de printer op is, juist op het moment dat jij echt even iets moet printen. Hou daarom altijd je basisvoorzieningen in het oog en zorg dat deze op orde zijn.

Partners

Als ondernemer hoef je gelukkig niet alles alleen te doen. Zorg dat jij een netwerk om je heen hebt waar je op terug kan vallen. En besteed ook uit wat je liever wilt uit besteden. Er zijn andere ondernemers die juist van dat ene taakje hun hele business hebben gemaakt. Zo zit ik zelf in de Retail, en een collega-ondernemer uit de buurt overneemt soms mijn transporten met zijn nieuw gekochte oplegger. Zo helpen we elkaar uit de brand en ondersteunen we elkaar waar nodig.