Bijblijven op het gebied van IT is tegenwoordig een behoorlijke uitdaging voor een ondernemer. De ontwikkelingen op dit vlak gaan razendsnel. Veel bedrijven hebben daarom in een jaar altijd wel te maken met een bepaalde implementatie van IT. Vaak is dat bijvoorbeeld een ERP pakket en in veel gevallen wordt daarbij gebruikt gemaakt van de software van SAP. Een impactvolle verandering omdat dit van heel het bedrijf wat vraagt. Een SAP implementatie is daarom een verandering die om een goede voorbereiding vraagt en waar de juiste expertise voor nodig is. In dit blog zullen we je vertellen wat een juiste aanpak is als je wil overgaan tot een implementatie als deze.

Hoe ga ik te werk

Een ERP pakket die veel wordt ingezet is SAP Business One. Het is een pakket die redelijk op maat te maken is voor de behoefte van het betreffende bedrijf. Maar wat is precies die behoefte en hoe zorg ik dat iedereen hier op de juiste manier mee gaat werken? Dat vraagt om een partij die deze behoefte grondig kan inventariseren en die via een projectmatige aanpak kan zorgen dat de SAP implementatie op de juiste manier gebeurd en medewerkers overtuigd zijn dat hiermee werken voordelen oplevert. Veel implementaties gaan mis op dit vlak. Medewerkers weten nog niet goed hoe ze het systeem moeten gebruiken en vallen terug in hun oude werkwijze. Gevolg, er is een duur systeem aangeschafd die vervolgens niet of veel te weinig gebruikt wordt. En belangrijkste gevolg; Het beoogde verbeterpotentieel wordt niet benut. Zorg dus dat je gaat samenwerken met een partij die je hierin als bedrijf kan begeleiden. Vaak hebben ze een methodiek hoe ze dit invullen en kunnen ze aan de hand van andere casussen overtuigen dat ze dit deel goed beheersen.

Hoe ziet een SAP implementatie eruit?

Zoals ik al eerder aangaf is SAP een wereldwijde speler die duizenden klanten bedient. Voordeel daarvan is dat ze daardoor een enorme hoeveelheid kennis hebben verzameld en daardoor beter op behoeftes in de markt kunnen inspelen. Zo hebben ze ook een projectmatige aanpak ontwikkeld die helpt om SAP op de juiste manier te implementeren. Deze methodiek gaat van de voorbereiding, tot het ontwerp van het systeem en de implementatie. In deze fase is ook een werkwijze om de medewerkers die er uiteindelijk mee moeten gaan werken op te leiden en dus mee te krijgen. Een beproefde methodiek die vaak tot het gewenste resultaat leidt.