In de winterperiode gaat helaas het aantal inbraken weer omhoog, niet alleen in huizen maar ook in bedrijfspanden. Dit gebeurt niet alleen doordat het eerder donker is, maar ook doordat mensen vaker weg zijn en vakantie hebben rond te feestdagen. Niemand wilt dat zijn kostbare spullen meegenomen worden en mensen willen zeker geen inbreker in huis hebben als jezelf lekker ligt te slapen. In deze blog worden een aantal maatregelen genoemd om het inbrekers in de wintermaanden moeilijker te maken.

Hou licht aan

Allereerst is het belangrijk om inbrekers het idee te geven dat er iemand thuis is. Dit kan gedaan worden door een lichtbron aan te laten. Stel je gaat overdag al weg en je wilt dat er ’s avonds een lamp aangaat, dan kan je gebruik maken van een tijdschakelaar. Deze zorgt ervoor dat rond de tijd die jij instelt, de lamp aangaat waardoor het lijkt alsof er iemand thuis is die een lamp aanzet. Probeer te variëren met de plek van de tijdschakelaar, zodoende kunnen inbrekers niet een patroon gaan herkennen. Gebruik indien mogelijk meerdere tijdschakelaars, die op verschillende plekken op verschillende tijden aan en uit gaan. Verder is het handig om in de tuin een lichtbron te plaatsen met een sensor. Zodoende wordt een inbreker eerder gezien, door bijvoorbeeld de buren, als hij langs deze lichtbron loopt.

Ramen en deuren

Sluit altijd bij vertrek de ramen en deuren en doe deze ook op gebruik. Een klein raampje lijkt misschien onschuldig om open te laten, maar inbrekers zijn vindingrijk en komen ook door een klein raam heen. Probeer bij de deuren zoveel mogelijk gebruik te maken van inbraakwerende sloten. Laat bovendien nooit de sleutel aan de binnenkant zitten. Een inbreker kan een ruitje doorslaan en dan de sleutel omdraaien.

Mistgenerator

Stel de inbreker heeft het toch voor elkaar gekregen om binnen te komen wilt u natuurlijk dat hij alsnog afgeschrikt wordt. Dit kan gedaan worden door een alarm binnenshuis te plaatsen. Dit kan echter ook gedaan worden door een mistgenerator te plaatsen. Deze vult binnen enkele seconden de ruimte met rook waardoor de inbreker niet verder meer kan zien dan 30cm. De inbreker schrikt dan meestal en zal de woning willen verlaten. De rook laat overigens geen schade achter aan uw bezittingen, de rook gaat weg als u het huis even laat luchten. Mistbeveiliging werkt meestal heel effectief!

Sleutels

Het klinkt heel logisch, maar laat geen sleutels onder de deurmat liggen of onder een bloempot liggen. Een inbreker komt vaak observeren voordat hij zijn slag slaat en als hij dit ziet, is hij nog sneller binnen. Laat bovendien nooit ladders bij de woning staan, zo kan een inbreker nog makkelijker bij een hoog geplaatst raam komen.