Het is het heel goed mogelijk dat je door de pandemie je baan bent kwijtgeraakt. Dit kan voor onzekerheid zorgen maar je kunt het ook zien als een unieke kans. Heel veel mensen dromen ervan om ooit een eigen bedrijfje te beginnen maar slechts weinigen doen het. Dit is een unieke kans om toch als zzp’er aan de slag te gaan. Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om voor zichzelf te beginnen en met de komst van het internet is dat ook steeds makkelijker geworden. In dit artikel bespreken we een aantal tips en tricks voor beginnende zzp’ers.

Ontwikkel je service

Heel veel startende zzp’ers hebben een bepaalde specialiteit die ze willen gaan aanbieden en verkopen als service. Als je bijvoorbeeld heel goed bent in online marketing, of goed bent in fotografie, dan kun je dit als service aanbieden. Maar voordat je op zoek gaat naar klanten is het belangrijk om je aanbod eerst te definiëren. Je wilt duidelijk hebben wat je wel en niet kunt garanderen en hoeveel je service moet kosten. Ga hier niet te ver in want als beginnende zzp’er is het ook belangrijk om zo snel mogelijk je eerste klanten te krijgen en inkomsten te genereren.

Blijf financieel flexibel

Zeker het eerste jaar als zzp’er zul je waarschijnlijk erg financieel onzeker zijn. Sommige maken draai je heel veel omzet en andere maanden is het te weinig om van te leven. Daarom is het belangrijk om zeker deze periode financieel flexibel te blijven. Ga dus geen langere financiële verplichtingen aan. Het kan heel goed zijn dat je een auto nodig hebt om bij klanten te komen maar een dure lening afsluiten of al je vermogen in een auto stoppen is geen goed idee. Je kunt in zo’n geval beter kiezen voor een shortlease zakelijk. Een dergelijke shortlease is maandelijks opzegbaar als je financiële situatie verandert.

Vergeet niet de bijzaken

Je bent zzp’er geworden omdat je iets heel goed kunt en daar ook passie voor hebt. Maar bij succesvol zzp’er zijn komt meer kijken. Je zult namelijk nu ook je eigen administratie en boekhouding moeten doen. Ook marketing en sales is belangrijk en customer service. Dus zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt om deze taken uit te voeren. Er zijn tegenwoordig vele onlineprogramma’s die je kunt gebruiken om deze taken gemakkelijker te maken. Als je eenmanszaak goed loopt dan kun je deze zaken misschien gaan uitbesteden.