Er zijn een hoop verschillende eisen die bedrijven kunnen stellen bij mensen die een sollicitatie indienen en in bepaalde werkvelden is het zo dat bedrijven een VCA certificaat eisen. Een VCA certificaat heeft namelijk een hoop voordelen en is er voor de veiligheid van zowel de werknemer als de werkgever. In deze tekst kijken we dan ook naar een VCA-cursus en wat hierin precies geleerd wordt.

Wat is een VCA certificaat?

Een VCA certificaat is een certificaat die iemand kan halen. Hiervoor moet hij een VCA opleiding doen. VCA staat voor veiligheid, gezondheid en milieu checklist voor aannemers. Het is in wezen een manier om de veiligheid, gezondheid en milieu zo veel mogelijk te waarborgen voor de werknemers, maar ook voor de werkgevers. De veiligheid is natuurlijk ontzettend belangrijk omdat de werknemer veilig moet zijn voor zichzelf, maar de werkgever ook zijn werknemer zo veilig mogelijk moet houden in verband met eventuele aansprakelijkheid wanneer er iets mis gaat. Er is dan ook een tweetal aan opleidingen die gedaan kunnen worden. De eerste is een VOL VCA. Deze is bedoelt voor de werkgevers. Hier leren werkgevers hoe zij voor zo veel mogelijk veiligheid van hun werknemers kunnen verzorgen. Daarnaast is er ook nog een Basis VCA. Deze is voor de werknemers. Hierin leren zijn om te gaan met de materialen, maar ook met de situaties die zich voor kunnen doen.

Voordelen van een VCA certificaat

Het grootste voordeel aan zo’n certificaat is natuurlijk dat iemand zo veilig mogelijk weet om te gaan met bepaalde zaken tijdens het werk. Denk bijvoorbeeld aan hoogwerkers. Omdat deze werknemers voor langere tijd op bepaalde hoogtes werken, is het belangrijk dat zij weten hoe zij met hoogtes om moeten gaan. Ook de werkgevers moeten weten hoe ze de werknemers zoveel mogelijk moeten beschermen tegen de hoogte en wat er mis kan gaan. Een bijkomend voordeel is dus dat werkgevers vaak mensen zoeken die al een diploma hebben. Hierdoor heb je dus een veel betere kans op de arbeidsmarkt dan mensen die het diploma nog niet hebben.

Tot slot

Zoals je ziet is het hebben van zo'n diploma dus nog best wel belangrijk. Het is niet alleen zo dat het er voor kan zorgen dat je net een streepje voor hebt bij een vacature die openstaat, het is ook nog eens zo dat je hier een hoop van kan opsteken. Op die manier sta je veel zekerder te werken in het werkveld waar je uiteindelijk wil gaan werken. Je weet namelijk precies wat de veiligheidsvoorschriften zijn en kan er ook voor zorgen dat andere collega's zich Ier vervolgens aan houden. Alleen maar voordelen aan zo'n diploma dus.