Of het nu voor je opleiding, werk, of iets anders is; het komt steeds vaker voor dat je moet presenteren in een andere taal. De meest gangbare ‘vreemde taal’ is Engels. Maar wat zijn nu de belangrijkste punten om op te letten bij zo’n presentatie?

Taalbeheersing

Een van de belangrijkste punten is dat je de taal goed onder de knie hebt. Je buitenlandse gasten moeten natuurlijk geen gekke versprekingen horen. Zorg daarom dat je tijdens het maken van de tekst en de presentatie altijd autocorrect aan hebt staan, om fouten te voorkomen. Let ook goed op je uitspraak. Oefen af en toe eens voor de spiegel of neem het eens op en luister het na.

Wees boeiend

Het hangt natuurlijk af van de stof van de presentatie, maar over het algemeen luisteren mensen niet graag naar droge informatie. Wees niet bang om af en toe eens een (taal)grapje te maken of om een leuke anekdote te vertellen. Hiermee hou je de aandacht vast van je publiek. Kijk ook goed naar welke doelgroep je voor je hebt zitten en pas je toon en taalgebruik zonodig aan.

Duidelijke presentatie

Tegenwoordig heb je verschillende platforms om een presentatie op te maken, denk bijvoorbeeld aan Powerpoint of het wat hippere Prezi. De powerpoint is de illustratie bij jouw presentatie. Zorg dus dat deze interessant en duidelijk is. Controleer altijd op spellingsfouten en zorg dat er niet te veel tekst in de presentatie staat. Er zit een verschil in zakelijk Engels en Engelse straattaal. Een overlading aan tekst leidt namelijk af van jouw verhaal.

Ontspan!

Voor sommige mensen kan een presentatie heel erg eng zijn, zeker wanneer je moet presenteren in een taal die je niet gewend bent. Het belangrijkste is om rustig en duidelijk te praten, zodat iedereen je verstaat. Deze mensen zijn geïnteresseerd in jouw verhaal en hebben belang bij de informatie die jij overdraagt. Wees zeker van jezelf, zo kan jouw presentatie alleen maar een succes worden.